Biti pozitivan ili biti autentičan?

Biti pozitivan ili biti autentičan?

wolf_in_the_night_ll

U posljednjih 15-20 godina kao nikada ranije, “bombardirani” smo sa svih strana putem knjiga, časopisa, interneta (poglavito sa YouTube kanala) frazom “Think positive” (“misli pozitivno”).

Biti “pozitivni” ne možemo biti “na silu”, kao npr. da nam netko drugi izvana ubrizga inekciju sa pozitivnim mislima ili pozitivnim emocijama. Ako se iznutra tako ne osjećamo, ili pak pokušavamo “fingirati” svoje osjećaje, nećemo nikada upoznati svoje “pravo ja”.

Svatko od nas, stigao je na Zemlju kako bi iskusio i doživio široki raspon osjećaja i emocija poput  radosti, spokoja, tuge, straha, razočaranja, tjeskobe, ljutnje,… Ako nismo svjesni svojih “pravih emocija”, ako ih potiskujemo, zamjenjujući ih nekim drugim “ljepšim” emocijama, tada dolazimo do toga da stavljamo određene zaštitne slojeve na sebe ili maske. Možemo se “uživljavati” u određene uloge. No, koga time zavaravamo? Sebe ili druge oko nas?

Prije nekih 20-tak godina na početku mog duhovnog traženja dolazio sam u jednu grupu čije je učenje proizašlo od jednog indijskog učitelja. Tehnika se sastojala u tome da svakodnevno, barem 2 puta dnevno, u sebi, zatvorenih očiju, ponavljamo mantru. Mantra se sastojala od nekoliko kratkih slogova.

Iako navedena tehnika doprinosi smanjenju stresa i dovodi naše fizičko tijelo u stanje blage opuštenosti, ipak nas ne dovodi do dubljih slojeva nas samih. Nakon nekog vremena i učestalog ponavljanja mantre, postajemo poput “ustajalog jezera” u kojem se ništa ne događa.

Biti pozitivan

Da bi se uistinu susreli sa samim sobom trebamo se prepustiti i osvijestiti one osjećaje i emotivne doživljaje koji su duboko zakopani u nama. Mnogi bi najradije te osjećaje negdje sakrili i zakopali u “duboku rupu”. No, ako ne “uzburkamo svoje jezero”, kako ćemo prepoznati koje aspekte svoje osobnosti trebamo mijenjati kod sebe ili koje karmičke lekcije trebamo savladati?

Prije nekoliko godina “uštekao” sam se na famoznu “Tajnu” i bio zaveden kao i mnogi pojedinci. Mislio sam da mogu “svojim snagama i svojom energijom” ostvaritii određene ciljeve na raznim područjima svoga života. Nakon nekog vremena počeo sam se čudno osjećati, kao da to više nisam bio ja.

Na jednoj rođendanskoj proslavi poznanica mi je skrenula pozornost da sam “nekako drugačiji”. Zaista je  izgledalo kao da me je netko “nafiksao sa inekcijom”.

Nakon nekog vremena, spoznao sam da je to bila jedna velika prijevara, u kojoj je Mrak zloupotrijebio “pozitivnu Božansku energiju”, tako da ju je prepolarizirao (promjenio) za svoje sebične ciljeve.

Biti pozitivan2

Životni cilj svakog od nas trebao bi biti, da budemo pozitivni, da stremimo ka Bogu. Ne postajemo pozitivni nakon što smo pročitali nekoliko knjiga, “izverglali” nekoliko pozitivnih afirmacija ili mantri.

Pozitivni postajemo kada počnemo skidati slojeve svog “niskog ja”, poput slojeva kože koja nam se ljušti i malo-pomalo dolazimo do autentičnosti svog pravog bića.  To iziskuje dosta mukotrpnog rada na sebi. Mnogi misle pomoću nekih brzih tehnika dovesti sebe u “uzvišeno i prosvjetljeno stanje bezuvjetne ljubavi”.

Postoje tzv.“duhovni manekeni” koji lijepo pričaju, pišu i sebe medijski eksponiraju. Mnogi od njih nemaju doticaja sa stvarnim životom.  Svatko od nas je na različitom stupnju svjesnosti, imamo drugačije životne puteve kao i tempo kojim ćemo se kretati kroz život.

Mnogi bi pošto-poto htjeli ubrzati svoj duhovni napredak. Rijetki su oni koji u kratkoći zemaljskog vremena uspijevaju toliko toga “očistiti” da se više ne moraju vraćati na Zemlju. Obično nam treba nekoliko zemaljskih života da bi možda razriješili samo jedan životni aspekt, npr. kako izgraditi povjerenje spram drugih, kako naučiti voljeti sebe i druge,  kako prihvatiti životne situacije i slično.

Preporuka za pogledati odličan video uradak od Lazareva koji objašnjava na koji je način “Tajna” zavela mnoge.

Lemy9 (Milan Troskot)

VIDEO- Sergey Lazarev: Analiza filma „Tajna“ i knjige „Nulte granice“:


Izvor: Lazarev Sergey official channel

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s