Gaia centar u Norveškoj

Gaia centar u Norveškoj

Gaia centar u Norveškoj 5Foto: alvdalmiv.no

John Gursli mi je još 2014. godine pričao kako želi s prijateljima izgraditi ekološki centar u središnjem dijelu Norveške. Kupili su hektare zemljišta i kovali velike planove.

Posjeta njihovom Gaia centru u travnju 2019. ugodno me je iznenadila koliko su napredovali u realizaciji svoje ideje. U neposrednoj blizini sela Alvdal, na pola puta između vikinške prijestolnice Trondheima na obalama mora i olimpijskog, planinskog Lillehmmera, rađa se nova zajednica. Kupili su paviljon korišten na zimskim Olimpijskim igrama i prebacili ga na svoje zemljište. Jedna od soba bila je i moje utočište na par dana.

John je preuredio objekt planinske pilane i sa ekipom napravio centar zajednice. Trpezarija sa 80 mjesta, moderna kuhinja od inoxa i recepcija su na prizemlju. Centralno mjesto u trpezariji posvećeno je velikom bokalu s vodom u koju John redovno nadoljeva vodu iz Podzemnog labirinta Ravne.

Na katu je nekoliko konferencijskih dvorana. Manje su za ‘ulagače’ (shareholderse), veće kada organiziraju predavanja i ljetni festival. Dobrom energijom se ističe dvorana za meditaciju s kristalom u sredini. Tu su i stolovi za masažu, ležajevi pokriveni teslinom navojnicom, prodavaonica organskih proizvoda – hrane i pića, suvenira, kristala, literature.

U podrumskom dijelu je fitnes centar s mnogobrojnim spravama za vježbanje te skladište za alat i hranu. Vani su parkirana dva autobusa. Oba su mi poznata, John ih je koristio kada je dovodio goste u posjetu bosanskim piramidama. Pohvalio se nabavkom novog šlepera – hladnjače.

Obilazimo zemljište. John mi pokazuje gdje će od lipnja započeti izgradnja njegove nove, cirkularne kuće na tri kata. U planu je da, u kratkom roku, izgrade 49 kružnih kuća za stanovanje od drvenih materijala. Ulazim u prvu izgrađenu. Sviđa mi se koncept. Dnevni boravak je zapravo četrnaesterokutnik s velikim prozorima. Vlasnik se slika sa mnom, kaže da mu je čast da me ugostio u svom domu. Mnogo je čitao i gledao o projektu bosanskih piramida.

Gaia centar poprima konture jedinstvenog eko-društva. Njegovi članovi će naći samo-zaposlenje u okviru tri novoformirane organizacije (jedna je neprofitna s naglaskom na proizvodnju zdrave, organske hrane i čiste energije, druga je u području nekretnina, treća pokriva putovanja širom svijeta). Već se realiziraju Team Bulding i rekreacijske aktivnosti, ljetni ‘Gaia festival’, domaća organska ishrana.

Koja je bila motivacija Johnu da pokrene ovaj veliki projekt?

Gaia centar u Norveškoj 4

Foto: pixabay.com

Primijetio je još od 1995. da ima vizije koje prikazuju događaje iz budućnosti i daleke prošlosti. Tako mi je govorio o misterioznoj Atlantidi, koju je on vidio kao dva otoka nejednake veličine u Atlantskom oceanu, čiji je kraj i potonuće zadnjeg otoka uslijedio nakon udara dvije komete.

Za bosanske piramide ga veže niz iskustava. Kada je prvi put ušao u tunele Ravne prije šest godina, počelo mu je da ‘igra’ oko i dio lica. ‘Rečeno’ mu je da će mu to prestati sve do odlaska u Peru. Tako je i bilo. Za Bosansku piramidu Sunca mi je rekao da je građena, rušena i podizana tri puta. Prvi put je izgrađena prije 60.000 godina i, prema Ilyuka proročanstvima, graditelji su bili ‘Bird people’. Bosanska piramida Mjeseca je izgrađena znatno kasnije i stoga je drugačiji dizajn i materijal.

Međutim, John je u Norveškoj poznat po vlastitom proročanstvu o dolasku katastrofalnog plimnog vala. John ga smješta u listopad 2029. Tvrdi da će odluka o visini vala uslijediti 2025. I ona će ovisiti od toga da li smo započeli proces većeg poštivanja Planeta.

Tvrdi da mi uništavamo Planet. Najvjerojatnije će visina vala biti do 100 metara, a izazvat će ga udarac kozmičkog objekta čiji je obujam 50 m. Tvrdi da je deset ljudi širom svijeta imalo istu viziju. Za Aboridžine u Australiji spominje da su oni vidjeli isto, ali za Australiju s datumom 2022.-2023.

Ono što slijedi bit će kolaps ekonomije i kaos. Za Sarajevo mi je rekao da je na sigurnom što se tiče neposredne štete uzrokovane valom. Zbog ovih događaja je odlučio napraviti ovu zajednicu u središtu Norveške, okruženu visokim planinama. Cilj mu je da ima samoodrživu zajednicu, koja će imati vlastitu proizvodnju hrane. Rezerve hrane trebaju pokriti njihove potrebe za tri mjeseca.

Koncept njegove zajednice mi se svidio. Nadolazeće proročanstvo, nije. S obzirom kako tretiramo Planet na kojem živimo, ne bi me iznenadilo da je u pravu.

Autor: dr. Semir Osmanagić

Izvor: piramidasunca.ba

VIDEO- Gaia centar u Norveškoj:


Izvor: BosnianPyramidsTV

Jedna misao o “Gaia centar u Norveškoj

 1. Hvala Milane za sve sjajne vijesti i inspiracije.
  Stvarajući lijepe slike stvaramo lijep svijet kaže Anastazija 🙂
  Ovo mi se sviđa 🙂
  Ako se sprema neka ovakva zajednica u našoj okolini ja sam spremna odmah se pridružiti 🙂
  Eli

  Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s