Čuvari znanja

Čuvari znanja

Foto: pixabay.com

Dakle, većina ljudi jednostavno ne razumije da je i danas znanost u okovima, gotovo jednako kao i za vrijeme Španjolske inkvizicije! Ne razumiju da znanje nije, niti je ikad bilo neovisna kategorija, nego je kontrolirani društveni proizvod.

Oduvijek su postojali kontrolori (financijeri) znanja koji su usmjeravali istraživače prema pitanjima i rješenjima koja su važna za interese vlasti, odnosno kažnjavali su one koji su istraživanjem htjeli doći do rješenja koja bi oslabila temelje moći vladajuće klase.

Kako bi rekao Umberto Eco (Ime ruže), kad bi se to novo znanje, koje neovisni žele proizvoditi, pustilo da slobodno kola u društvu, važne državne institucije izgubile bi svoju ʼsvetostʼ.

Stoga se službeno znanje iza kojeg stoji vlast mora čvrsto braniti jer upravo ono održava ugled i moć javnih institucija. Ne smije ga oskvrnuti nikakva slobodna znanstvena “prepirka” što svaku tajnu i svaku veličinu hoće podvrgnuti procjeni kroz svoje ʼsic et nonʼ.

Autor: Hrvoje Pende

Izvor: https://www.facebook.com/100033346511301/posts/pfbid0N2YcyhtEWjMA7A5jgkfaQYTjWg7VepykcF6Y9MuN4hysvu12sTQJAwXCaXaCGgaHl/?sfnsn=

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s