Sjećanja dvojice dječaka na prošle živote

Sjećanja dvojice dječaka na prošle živote

Foto: pixabay.com

Adam, čudo od djeteta koje se, kako se činilo, sjećalo vlastitoga rođenja, imao je i drugih neobičnih „sjećanja“. U dobi od 18 mjeseci kupali su ga kada se iznenada uspravio u kadi, vrišteći: „,Muškarci! Dolaze!“. Činilo se da su mu oči uprte u neki udaljeni predmet i da nije svjestan tko je i gdje je.

Kada ga je majka upitala tko su „oni“, uz sve je veću histeriju odgovorio da po njega dolaze naoružani ljudi u uniformama.

Kasnije, u dobi od dvije i pol godine, Adam se u majčinu uredu igrao s kazalištem lutaka kada je počeo vrištati od očitog straha da je prepoznao to kazalište. Nakon što ga je izvela iz ureda i smirila, ispričao je da je dotični kazališni grad Göttingen, u kojem je kao francuski Židov studirao medicinu „prije rata“.

Njegovi zaprepašteni roditelji kasnije su otišli u knjižnicu, potražili informacije o gradu Göttingenu i otkrili da se nalazi u Njemačkoj, u dolini Rajne, da je njegovo sveučilište osnovano u 18. stoljeću i da se njegov gradski trg ističe statuom vrlo sličnom onoj prikazanoj na igrački kazališta lutaka, s kojom se njihov sin igrao.

U drugom slučaju dvogodišnji James Leininger volio je igračke u obliku zrakoplova, ali je počeo imati redovite noćne more o strašnoj avionskoj nesreći. Dizao bi noge u zrak, vrišteći: „Zrakoplov se srušio i gori, mali čovjek ne može izaći!“ Zatim bi tijekom dana udarao svojim zrakoplovima igračkama u obiteljski stolić za kavu vičući: „Zrakoplov se srušio i gori“, do te mjere da je na stolu bilo na desetke ogrebotina i udubljenja.

James je govorio o nesreći, spominjući da je bio pilot i da je izletio s broda. Otac ga je pitao kako se zove brod, a on je rekao: „Natoma“. Kada je otac rekao „To mi zvuči japanski“, James je odgovorio: „Ne, to je američki“. James je potom ispričao da je upravljao Corsairom, da mu je nadimak bio Mali Čovjek i da je na brodu imao prijatelja po imenu Jack Larson.

Nakon godina mukotrpnog istraživanja Jamesov je otac saznao da je američki nosač zrakoplova USS Natoma Bay podržavao operacije na Iwo Jimi tijekom Drugog svjetskog rata  i da je tamo izgubio jednog pilota iz Pennsylvanije po imenu James Huston. Njegov se zrakoplov srušio gotovo točno onako kako je opisano: bio je pogođen u motor, eksplodirao, srušio se u vodu i brzo potonuo. A pilot u avionu do njegova kad se to dogodilo zvao se Jack Larson.

Autor: Michael Jawer

Izvadak iz časopisa „Svjetlost“br. 195, svibanj/lipanj 2024.

Komentiraj